Koniec úžery 

Slovenská vláda vydala nové nariadenie, ktoré by malo znemožniť úžeru. Aký to má ale skutočný vplyv na klientov nebankoviek si popíšeme podrobnejšie.

Úrok 0%
Úrok 0%

Hlavnou témou nariadenia je tzv. úverový strop. Úverový strop (odplata) je na úrovni 29,4% pri pôžičkách zo splatnosťou na jeden až päť rokov. Pri pôžičkách na kúpu bytu je úverový strop maximálne 12,8% a pri a pri lízingu auta maximálne 15,8%. Keďže toto nariadenie bolo vydané skôr pre nebankové inštitúcie, ktoré ponúkajú pôžičky na veľmi krátky čas kde RPNM môže prekročiť až neuveriteľných 3000% vláda nariadila pri pôžičkách do 100€ pevný úrok na úrovni 30%. Ak nebankovky, ale aj banky nebudú dodržiavať nariadenie vlády a uzavrú s klientom zmluvu o pôžičke pri ktorej bude úrok väčší ako je úverový strop bude automatický táto zmluva neplatná a klientovi vznikne povinnosť vrátiť len sumu, ktorú si požičal.

Aktualizácia článku

Úverový strop upravuje národná Banka Slovenska. Pre výpočet úroku sa používa vzorec, ktorý spočíta všetky úroky bánk a následne vznikne priemer. Od tohto priemeru je následne vypočítaný maximálny možný úrok a výška RPSN. Ide o dvojnásobok priemerného bankového úroku.

Magazín zdravie