Čo je to Pygmalionov efekt?

Podľa Ovídia Pygmalion, cyperský kráľ a skúsený sochár, vymodeloval nahú ženskú sochu zo slonoviny, ktorú nazval Galatea a ktorá zodpovedala jeho vlastnému ideálu ženy, do ktorej sa zamiloval.

Počas obradov na počesť Afrodity zašiel kráľ do jej chrámu a požiadal o ruku krásnej sochy: Afrodita súhlasila a Galatea ožila. Pygmalion a Galatea sa vzali a mali syna. Jadrom mýtu je absolútna láska umelca k svojmu umeniu v zmysle krásy a lásky.

Pygmalionský efekt je odvodený od tohto mýtu a ide o experiment v sociálnej psychológii, ktorý ako prví uskutočnili americkí výskumníci Robert Rosenthal a Leonora Jacobsonová a podľa ktorého sa po definovaní skupiny a jej podrobení testu náhodne vyberie niekoľko subjektov zo skupiny a povie sa im, že si počínali lepšie ako ostatní, hoci výber, pripomeňme si, je úplne náhodný. Po roku sa na tomto výbere subjektov vykonávajú kontroly a zaznamenáva sa skutočné zlepšenie a zvýšenie IQ.

Najnovšie odpovede z poradne

Cypermetrín je syntetický pyretroidný insekticíd, ktorý sa používa na kontrolu škodcov v poľnohospodárstve, veterinárnej medicíne, stavebníctve a domácnostiach.

Príslovie, že "mačka má deväť životov" je staré a rozšírené porekadlo, ktoré sa vzťahuje na schopnosť mačiek prežiť situácie, ktoré sa môžu zdať smrteľné alebo pre život nebezpečné.

To, že sa palica, tyč alebo čokoľvek v takom tvare vo vode javí ako zlomené, je dôsledkom javu, ktorý sa nazýva lom svetla. K lomu dochádza, keď svetlo prechádza medzi dvoma prostrediami s rôznymi indexmi lomu, napríklad vzduchom a vodou. Index lomu je miera, ktorá opisuje, ako rýchlo svetlo prechádza daným prostredím.