Diera v zákone, alebo ako môžu úžernícke nebankovky nariadenie obísť

Je to neskutočné akou rýchlosťou si spoločnosti, ktoré poskytujú pôžičky na veľmi krátku dobu (zvyčajne na max. 30 dní) s vysokým až úžerníckym úrokom resp. poplatkom dokázali nájsť medzierku, s ktorou dokážu obísť nariadenie vlády.

Diera v zákone
Diera v zákone

Prešiel 1. jún "deň boja proti úžere" A už sa na Slovensku našla diera v zákone ako obísť nariadenie vlády.

Chybu však urobilo ministerstvo, ktoré odignorovalo bežnú finančnú matematiku na základe výpočtu RPNM ale vymyslelo si vlastný výpočet "odplatu".

Výpočet "odplaty" sa líši od výpočtu RPNM dosť závažným spôsobom. Ministerstvo tento krok urobilo údajne z dôvodu komplikovaného výpočtu RPNM a pre jednoduchší spôsob zaviedli nový výpočet "odplaty" (úverový strop). Tento výpočet je mimoriadne jednoduchý, čo pomôže sudcom pri súdnych sporoch, na druhej strane však je ľahostajnejší k poplatkom.

Ako je možné že sa dá nariadenie jednoducho obísť?

Spoločnosti, ktoré poskytujú pozicky na veľmi krátku dobu zavádzajú takzvaný "vstupný poplatok". V praxi to znamená, že Vám požičajú napríklad 150€ kde úrok bude zodpovedať zákonom stanovenej norme, ale k pôžičke Vám pripočítajú jednorazový vstupný poplatok 50€. Keďže nový výpočet odplaty tento poplatok nepočíta do svojho stropu, nebankovky neporušia žiadny zákon.

Takáto "finta" sa používa aj v iných sférach. Napríklad v súkromných materských školách. Vláda úplne zbytočne nariadila určitý strop pre výber poplatkov za dieťa v materskej škole, keďže sa zriadil takzvaný "sponzorský dar" Samozrejme nie je povinný, ale ani škola nie je povinná Vaše dieťa prijať.

Chceme Vás ubezpečiť, že pôžička od Ammado je bez poplatkov a nikdy nebudeme zavádzať podobné praktiky. Spokojnosť klienta je u nás vždy na prvom mieste.

Aktualizácia článku k 03.10.2019

Čierne praktiky niektorých nebankoviek už nie sú aktuálne. Pod hrozbou straty licencie a vysokých pokút od takéhoto konania upustili. V súčasnosti (2019) využívajú nabankovky, ktoré požičiavajú krátkodobé pôžičky iné finty. Poplatky za omeškanie splátky sa totiž do celkového RPNM nezapočítavajú. Nebankovky tak spoliehajú na to, že klient peniaze nevráti v stanovený termín a na základe toho mu navýšia poplatky. Ak si napríklad v jednej z nich požičiate 1300 euro a budete si chcieť splatnosť predĺžiť o ďalších 45 dní, priplatíte si až neuveriteľných 458,38 euro.

Najnovšie články z finančného magazínu

Prečítajte si, čo je nové

Esencie alebo esenciálne oleje sú komplexnou zmesou aromatických látok, ktoré sú zodpovedné za vôňu kvetov. Majú mnohé farmakologické účinky, a preto tvoria základ aromaterapie, ale používajú sa aj v parfumérii a kozmetike, vo farmaceutickom priemysle a v potravinárskom, liehovarníckom a cukrárenskom priemysle.

V tomto článku si vysvetlíme, ako vlastne fungujú pevné disky (HDD) a SSD. Tieto dva typy úložísk fungujú na odlišných princípoch, z čoho vyplývajú rozdiely vo výkone a spoľahlivosti.