Ponuky na pôžičky zo zahraničia sú hrozbou

Dnes si predstavíme prvý diel z nášho mini seriálu a podvodných pôžičkách zo zahraničia. Tento fenomén šíriaci sa po sociálnych sieťach a e-mailoch stále rastie a preto je na mieste byť obozretný. Ako takéto ponuky vyzerajú a ako jednoducho ich identifikovať, si preberieme dnes a v nasledujúcich článkoch.

Pôžičky z Nigérie

Budete sa čudovať, ale až 80% podvodných ponúk pochádza z Nigérie. V tejto zemi je ekonomický kolaps a tak sa často trošku gramotnejší ľudia uchyľujú k tomu, aby "napálili" zostatok sveta. V prvom rade ide o kvantitu, to znamená, že si nedávajú príliš záležať na kvalite svojich podvodov. Lákajúce podvodné správy posielajú masívnym spôsobom, keď za jeden deň rozpošlú aj stotisíc takýchto ponúk.

Zdedil som 8 miliónov dolárov, no nemám bankový účet


Hovorí Vám to niečo? Ak nie, tak si skontroluje zložku SPAM vo Vašej e-mailovej schránke. Pravdepodobne tam na Vás bude čakať podobný text. Vidina vysokého zisku dokáže niekedy zaslepiť človeku oči tak, že sa nedokáže racionálne zamyslieť nad ponukou, ktorá mu bola predložená.

Prekladač nie je dokonalý

Všetky podvodné správy píšu cudzinci, ktorí samozrejme Slovenský jazyk neovládajú. Na to aby Vás mohli osloviť, používajú online prekladače a tak sa nemôžeme diviť, že na miesto slova pôžička nám pošlú pozicka a na miesto pôžičky zase pozicky. Internetové prekladače majú problémy aj so skloňovaním a časovaním. Práve toto je jedinečná možnosť ako podvodné správy odhaliť.

Na záver prvého dielu o pôžičkových podvodoch z Nigérie Vám dávame možnosť prečítať si jednu z množstva podvodných správ. E-mail k nám dorazil dnes a tu je jeho prepis:

  • Odosielateľ: shalfi16@azet.sk
  • Meno : shalfi16
  • Predmet správy : ahoj
  • Text správy: drahý priateľ Ako sa dnes máš? Myslím, že od našej poslednej komunikácie to bolo dlho. Každopádne vás opäť kontaktujem v súvislosti s našou predchádzajúcou transakciou, ktorá nebola s vami úspešná. Bolo to nešťastné, že vaše partnerstvo so mnou nedokázalo dokončiť prevod fondu. Neviem, možno kvôli veľkému tlaku ste nútení stratiť záujem o transakciu. V každom prípade vás rád informujem o mojom úspechu pri získavaní prostriedkov prenesených v rámci spolupráce nového partnera z Venezuely. Momentálne som vo Venezuele kvôli investíciám. Nezabudol som však na svoje predchádzajúce úsilie a snažil sa mi pomôcť pri prevode fondu, napriek tomu, že sme nedokázali dosiahnuť konkrétny záver. Vďaka svojmu úsiliu pomôcť mi, ja a môj nový partner sa rozhodol kompenzovať vás 850 000 dolárov, aby ste mohli zažiť radosť a šťastie s nami. Opustila som Vašu odmenu VISA CARD so svojim tajomníkom, aby mi pomohla, aby mi ju poslala. Teraz kontaktujte moju sekretárku v Togu, jej meno je pani helenah Uduok a jej e-mailom je: (uhe....@gmail.com) Povedzte jej, aby vám poslala ATM VISA CARD v hodnote $ 850.000,00. V súčasnosti som vo Venezuele veľmi zaneprázdnený kvôli investičným projektom, ktoré mám ja a nový partner. Spojte sa s pani Helenah Uduok rýchlo a povedzte jej, kam vám pošlite svoju kartu VISA CARD. Karta vám bezodkladne pošle. Želám vám veľa šťastia vo všetkých vašich snahách. S priateľským pozdravom

Preklad nás môže varovať

Určite ste si všimli, že odosielateľ e-mailu použil Slovenskú adresu. Musel teda prejsť aj overením telefónneho čísla (Azet to pri registrácii vyžaduje). Ani to ho však neodradilo. Ak by sme reagovali na správu odpoveďou, vyžadoval by od nás údaje o našej platobnej karte. To, čo by nastalo potom, Vám už isto písať nemusíme.

Najnovšie články z magazínu

Prečítajte si, čo je nové


Esencie alebo esenciálne oleje sú komplexnou zmesou aromatických látok, ktoré sú zodpovedné za vôňu kvetov. Majú mnohé farmakologické účinky, a preto tvoria základ aromaterapie, ale používajú sa aj v parfumérii a kozmetike, vo farmaceutickom priemysle a v potravinárskom, liehovarníckom a cukrárenskom priemysle.

V tomto článku si vysvetlíme, ako vlastne fungujú pevné disky (HDD) a SSD. Tieto dva typy úložísk fungujú na odlišných princípoch, z čoho vyplývajú rozdiely vo výkone a spoľahlivosti.