Peniaze - Čo by mali deti o tejto téme vedieť?

Deti sa doma učia vedomosti, ktoré potrebujú na to, aby v dospelosti uspeli. Finančná gramotnosť je jedným z predmetov, ktoré sa stanú kľúčovým základom úspechu. Preto je dôležité, aby si dospelí v okolí detí uvedomovali dôležitosť tejto témy a pochopili, že vedomosti, ktoré im poskytnú, povedú deti k zodpovednému zaobchádzaniu s peniazmi.

Deti a peniaze
Deti a peniaze

O peniazoch a ich význame nám stále znie v ušiach mnoho výrokov. Mnohí z vás už určite počuli frázu "peniaze šetria stres". Za týmto významom sa skrýva pravda, že peniaze zohrávajú v živote ľudí dôležitú úlohu, a hoci v živote existujú aj iné hodnoty, pravdou je, že bez nich by sa život zvládal ťažko.

Aj malým deťom je dôležité vysvetliť, že aj keď máte dostatok peňazí, budete musieť tvrdo pracovať, aby ste si ich udržali. Múdrosť o peniazoch vo všeobecnosti zahŕňa nielen to, ako si zarobiť na živobytie, ale aj to, ako s peniazmi zaobchádzať s úctou, ako ich rozumne používať a ako ich využívať vo svoj prospech, keď zostarnete. Inými slovami, múdrosť peňazí je kompletný balík, a ak si ho osvojíte, môžete dosiahnuť veľké veci!

Naučte svoje dieťa, že väčšina peňazí sa nezískava ľahko.

Deti sú zvyčajne zvyknuté žiť s vedomím, že sa nemusia starať o peniaze, pretože majú v rodine dospelých, ktorí im pomáhajú. Je to rozumný prístup, pretože starosť o rodinné financie nie je povinnosťou malého dieťaťa. To však neznamená, že by si deti mali myslieť, že peniaze prídu samé a že pre ne nemusia nič špeciálne urobiť. Pravdepodobne mnohí rodičia malých detí počuli svoje deti hovoriť, že peniaze prichádzajú "z ničoho nič". Ak je to tak, je čas vyvrátiť tieto zavádzajúce mýty!

Väčšina detí si pravdepodobne uvedomuje, že rodičia chodia do práce, aby dostali zaplatené. Deti si však často neuvedomujú, že chodiť do práce znamená mať finančné náklady: bývanie, stravu, pôžičky atď. Ich malé hlavičky si to možno ani neuvedomujú, pretože majú teplú strechu nad hlavou, oblečenie a jedlo v chladničke, čo znamená, že nemajú žiadne finančné starosti.

Samozrejme, že malé deti chcú, aby s nimi rodičia trávili viac času, pretože dospelí nemajú vždy dosť času na to, aby sa s nimi hrali, keď pracujú. Bohužiaľ, nie je možné získať viac času, preto je dôležité vysvetliť deťom, čo ich rodičia robia každý deň v práci a prečo. Keď deti pochopia, že život nie je len o hre a že bývanie nie je dar od štedrej banky, obraz povinností sa pravdepodobne vyjasní.

Samozrejme, ešte je pred nimi dlhá cesta, kým pochopia, že musia plánovať svoje výdavky, ale aj to je dobrý začiatok. Deti by sa preto mali naďalej učiť o záväzkoch a o tom, čo sa stane, ak sa nesplnia. Dobrý život by nemal byť samozrejmosťou, a ak dieťa od útleho veku pozná dôsledky neuváženého míňania, je pravdepodobnejšie, že v dospelosti pochopí zodpovednosť a to, že peniaze sa do rodiny nedostávajú ľahko.

Povedzte dieťaťu, že výdavky treba plánovať s rozvahou.

Deti si často myslia, že peňaženka je bezodná, a rovnako aj finančné zdroje, ktoré môžu čerpať. S takýmto názorom si malé deti rýchlo vypestujú pocit vzdoru voči rodičom, ktorí im z nepochopiteľných dôvodov odmietajú kúpiť ďalšiu hračku v obchode. Deti musia čo najskôr pochopiť, že všetky platy ich rodičov nie sú určené ako vreckové, aj keď si to rodičia želajú.

V závislosti od veku dieťaťa by sa mu mohli vysvetliť úrovne nevyhnutných výdavkov. Ak sa dieťaťu jasne vysvetlí, aký je mesačný príjem rodiny a koľko peňazí mu zostane po povinných platbách, je pravdepodobnejšie, že pochopí, že peňazí nie je nekonečne veľa. Samozrejme, situácia každej rodiny je iná a je dôležité si uvedomiť, že aj s nízkym príjmom je možné žiť dobre.

V určitej fáze vývoja detského chápania je tiež potrebné vysvetliť úlohu pôžičiek v živote dospelých a nebezpečenstvá, ktoré so sebou môžu prinášať. Ak deti nadobudnú dojem, že požičiavanie peňazí je ľahkým východiskom bez toho, aby museli prevziať nejakú významnú zodpovednosť, môžu si v budúcnosti veľmi uškodiť. Je dôležité, aby si deti čo najskôr uvedomili zásadu "dlh je dlhom niekoho iného", aby mali možnosť premyslieť si tieto dôležité kroky pri rozhodovaní o pôžičkách.
5 krokov, ako podporiť svoje dieťa na ceste k finančnej gramotnosti

Finančná gramotnosť detí sa nedá vybudovať zo dňa na deň, čo znamená, že najväčší vplyv na zvyšovanie povedomia bude mať systematické vzdelávanie. Podobne ako dospelí, ani deti nie sú schopné absorbovať veľké množstvo nových poznatkov naraz, preto je pre ne jednoduchšie osvojovať si nové informácie postupne.

Preto odporúčame zavádzať nové témy postupne a zvyšovať ich náročnosť podľa veku dieťaťa a jeho schopnosti porozumieť prostrediu. Nasledujúce orientačné body vám pomôžu uľahčiť túto zdanlivo náročnú cestu a pri dostatočnej vytrvalosti pravdepodobne povedú k vytúženému cieľu:

  • Stanovte veku dieťaťa primeraný limit jeho osobného vreckového a vysvetlite mu, čo sa stane, ak ho minie pri prvej návšteve obchodu;
  • Odmeňte svoje dieťa za menšie veci alebo za väčšie úspechy - pomôže mu to pochopiť, že peniaze neprichádzajú bez námahy;
  • Vysvetlite svojmu dieťaťu, že dobré vzdelanie mu dáva šancu na vyšší plat - to ho bude motivovať, aby sa v škole viac snažilo a usilovalo o dosiahnutie svojich cieľov;
  • Pripomeňte im, aby sa pozreli na ceny v regáloch, aby mali jasnejšiu predstavu o skutočnej hodnote toho, čo kupujú;
  • Vysvetlite dieťaťu princípy rodinného rozpočtu, aby pochopilo, na čo sa skutočne míňajú zarobené peniaze.

Najnovšie články z magazínu

Prečítajte si, čo je nové


Esencie alebo esenciálne oleje sú komplexnou zmesou aromatických látok, ktoré sú zodpovedné za vôňu kvetov. Majú mnohé farmakologické účinky, a preto tvoria základ aromaterapie, ale používajú sa aj v parfumérii a kozmetike, vo farmaceutickom priemysle a v potravinárskom, liehovarníckom a cukrárenskom priemysle.

V tomto článku si vysvetlíme, ako vlastne fungujú pevné disky (HDD) a SSD. Tieto dva typy úložísk fungujú na odlišných princípoch, z čoho vyplývajú rozdiely vo výkone a spoľahlivosti.