Krátkodobá pôžička - Definícia finančného produktu

Definícia: Krátkodobá pôžička

Krátkodobá pôžička, tiež nazývaná ako pôžička do výplaty,či krátkodobý úver patrí do skupiny pôžičiek, ktoré neposkytujú bankové inštitúcie.(nebanková pôžička, nebankový úver). Ide o pôžičku bez účelu často využívanú na prekrytie náhlych finančných ťažkostí, keď spotrebiteľ potrebuje vyplatiť menšiu hotovosť a k peniazom sa potrebuje dostať rýchlo. Splatnosť krátkodobej pôžičky sa v prevažnej miere pohybuje v dĺžke tridsiatich dní a príznačnosťou je vyššia úroková sadzba a ročná percentuálna miera nákladov (RPNM).

Výhody a prednosti krátkodobej pôžičky

Hlavnou výhodou a prednosťou krátkodobej pôžičky je jej rýchlosť. Vo väčšine prípadov obdrží zákazník peniaze na účet do pár minút po schválení. Medzi veľké výhody patrí ďalej aj dostupnosť krátkodobej pôžičky. Nebankové subjekty poskytujúce takýto druh úveru sú benevolentnejší v skúmaní platobnej disciplíny klienta ako v skúmaní jeho bonity a schopnosti pôžičku splácať. Medzi dôležité prednosti patrí aj možnosť získania krátkodobej pôžičky prostredníctvom internetu. Spotrebiteľ tak nemusí fyzicky nikam chodiť a zháňať potvrdenia o príjme a podobne.

Nevýhody a úskalia krátkodobej pôžičky

Medzi prvoradé nevýhody patrí pri krátkodobých pôžičkách výška ich úroku a RPNM. Odplata za poskytnutie sumy vo výške niekoľkých pár sto EUR sa môže vyšplhať behom pár dní na desiatky EUR a v prípade včasného nevrátenia pôžičky aj na niekoľko sto EUR. Aj keď na Slovensku sa jedná po úprave zákona o spotrebiteľských úverov skôr o výnimku, nieje vylúčená možnosť, že klient preplatí aj raz toľko a to na základe šikovných kľučiek v podobe poistenia, ktoré radi niektoré nebankové subjekty používajú. Ďalšou nevýhodou krátkodobej pôžičky je paradoxne jej krátka splatnosť. Spotrebiteľ si nie vždy uvedomí riziko, do ktorého ide. V prípade opakujúcej sa finančnej tiesne aj o mesiac sa dostáva do omeškania a toto omeškanie často krát rieši novým krátkodobým úverom z inej nebankovky. Takýmto spôsobom sa dostáva do kolotoča, z ktorého sa len ťažko môže dostať von.

Pre koho je vhodná krátkodobá pôžička?

Ak je pre niekoho vhodný takýto typ pôžičky, tak pre klienta, ktorý už nemá žiadne iné možnosti ako sa dostať k peniazom. V porovnaní však s bežnou záložňou, je krátkodobá pôžička výhodnejšia. Ak sa teda spotrebiteľ dostal do neočakávateľnej situácie a potrebuje finančné prostriedky okamžite, môže siahnuť po krátkodobej pôžičke ale s vedomím, že ju bude musieť vrátiť naraz prostredníctvom jedinej splátky.

Výška úrokovej sadzby pri krátkodobej pôžičke

V čase písania našej definície bola výška RPNM pri krátkodobých pôžičkách stanovená Národnou Bankou Slovenska (NBS) vo výške 30% (stav k 28.09.2018). Ide o pevne stanovenú hranicu. (Aktuálnu výšku úrokovej sadzby si môžete pozrieť tu). Oproti susednej Českej republike ide o extrémne nízky úrok. RPNM (v ČR poznajú pod skratkou RPSN) sa môže u našich susedov za krátkodobé pôžičky vyšplhať až do výšky niekoľkých tisíc percent.

Na záver

Produkt krátkodobej pôžičky vám ponúka aj finančný portál Ammado. Ide o produkt s názvom MINI pôžička, pri ktorom je odplata za požičaných 100 EUR - 1 EURO. Pôžičku si môžete vziať na 28 dní a celkovo zaplatíte 128 EUR. 

Najnovšie články

Prečítajte si ako prví, čo je nové

Esencie alebo esenciálne oleje sú komplexnou zmesou aromatických látok, ktoré sú zodpovedné za vôňu kvetov. Majú mnohé farmakologické účinky, a preto tvoria základ aromaterapie, ale používajú sa aj v parfumérii a kozmetike, vo farmaceutickom priemysle a v potravinárskom, liehovarníckom a cukrárenskom priemysle.

V tomto článku si vysvetlíme, ako vlastne fungujú pevné disky (HDD) a SSD. Tieto dva typy úložísk fungujú na odlišných princípoch, z čoho vyplývajú rozdiely vo výkone a spoľahlivosti.