Instantné platby - Čo je TARGET Instant Payment Settlement (TIPS)?

Instantné platby so skratkou TIPS vystihujú svoj účel už v samotnom názve.
V preklade ide o "okamžité zaúčtovanie platby". Prakticky ide o novú platobnú službu, ktorú spustila Európska centrálna banka (ECB) v novembri 2018.

TARGET Instant Payment Settlement (TIPS)
TARGET Instant Payment Settlement (TIPS)

Jednoduchá definícia služby TIPS

Okamžite zaúčtované akejkoľvek platby odoslanej z bankového účtu, ktorá sa pripíše na účet príjemcu najneskôr do 10 sekúnd od odoslania a to aj počas víkendov a sviatkov. Túto službu môže využívať každý kto má bankový účet v banke, ktorá takúto službu poskytuje. TIPS nieje pre banky povinnou službou a poplatky pre konečných spotrebiteľov nie sú na Slovensku regulované. Maximálna možná čiastka pre jednu finančnú transakciu je 15000 EUR.

TIPS a jeho hlavné výhody

Medzi hlavnú výhodu novej platobnej služby TIPS patrí neodmysliteľne zrýchlený prevod finančných prostriedkov medzi poskytovateľmi platobných služieb (Bankami). Práve zrýchlenie prevodu prináša revolúciu, keďže je prevod prostredníctvom služby TIPS takmer okamžitý (max. do 10 sekúnd). Jednoducho povedané, všetky platby realizované prostredníctvom novej služby budú pripísané na účet ihneď po ich zadaní. Druhou veľkou výhodou je, že "nebankové dni" úplne zaniknú. Prostredníctvom platby TIPS sa totiž finančné transakcie zaúčtujú aj cez víkend a počas sviatkov.

TIPS je update systému TARGET2

Prevody prostredníctvom služby TIPS sú síce novinkou, ale nieje to "jedináčik". TIPS bol vytvorený ako rozšírenie už existujúcej metódy TARGET2. V súčasnosti je viazaný len na menu EURO, no nič nebráni tomu, aby sa rozšíril aj na iné meny.

Obmedzenia a nevýhody služby TIPS

Prostredníctvom platobnej metódy TIPS neodošlete v súčasnosti viac ako 15000 EUR (k 05.02.2019). Službu využíva v Európe zatiaľ len 15% bánk. Samozrejme, že tento pomer sa rapídne časom zvýši. Nevýhodou sú aj neregulované poplatky Národnou bankou Slovenska a ECB.

Prečo vznikla služba TIPS?

Služba TIPS je akousi reakciou ECB na vývoj Európskeho finančného trhu. Aby sa predišlo ďalším vznikom vnútroštátnych platobných systémov pre zrýchlenie platobných prevodov. Práve na základe nárastu dopytu po tzv. instantných platbách vznikla myšlienka vytvorenia jedného kompaktného systému, ktorým sa zabráni trieštenie európskeho trhu na desiatky malých platobných služieb. Hlavnou myšlienkou TIPS-u je sprístupnenie služby pre každého občana, ktorý vlastní bankový účet.

TIPS ako dve varianty

Poznáme dve funkcie TIPS, ktoré jej majú dopomôcť k dosiahnutiu dostupnosti v celej Európe. Ten prvý je systém TIPS založený na programe SEPA Instant Credit Transfer (SCT Inst) - schéma celoeurópskych okamžitých platieb, o ktorej sa očakáva, že ju bude využívať väčšina poskytovateľov platobných služieb v celej Európe. Druhá varianta je TIPS, ktorý bol vyvinutý ako rozšírenie TARGET2, ktoré už má rozsiahlu sieť účastníkov po celej Európe.

Ako TIPS funguje?

Každá Slovenská banka, ktorá bude ponúkať tento platobný model sa zaregistruje do NBS (Národná banka Slovenska), kde sa jej vytvorí špeciálny účet, do ktorého budú tiecť finančné zdroje z likvidity. Akonáhle prebehne platobný príkaz, ECB (Európska centrálna banka) zaúčtuje peniaze na strane príjemcu a následne si ich v pravidelných intervaloch zo špeciálneho účtu stiahne. Jednoducho povedané, okamžité pripísanie platby na účet príjemcu sa uskutoční z finančných prostriedkov ECB, ktorá si ich následne od vnútroštátnej banky refunduje.

Koľko bude stáť TIPS banky?

Systém ako taký je úplne bezplatný. Za vedenie účtov, ktoré sú pre tento účel potrebné, nebudú banky platiť nič. Cena za jednu transakciu je stanovená pevne a to do novembra 2020 na 0,002 EUR. Za prvých 10 miliónov platieb uskutočnených každým účastníkom TIPS do konca roka 2019 nebudú banky platiť nič.

Ako prebiehal vznik

Podľa dostupných zdrojov ECB bola jeho prvotná myšlienka započatá už v roku 2016. Systém odobrila v júni 2017 Rada guvernérov ECB, ktorá dala službe "zelenú". Následne začala jeho vývojová fáza a simulačné testy. Ostrá prevádzka bola spustená v novembri 2018.

Budúcnosť z pohľadu TIPS-u

Finančné operácie sa stávajú rýchlejšími a jednoduchšími. Platby prostredníctvom služby TIPS tak môžu úplne vytlačiť z trhu klasické bankové prevody. Dá sa predpokladať, že príjemcovia platieb budú uprednostňovať tento model a tak tlak na používanie TIPS-u sa zvýši natoľko, že tie klasické ostanú v pozadí. Vývoj rýchlejšieho prístupu môžeme vidieť aj pri výberoch z účtov. Klasické výbery na pobočkách úplne prevalcovali tie z bankomatov. Dá sa očakávať, že do desiatych rokov sa stane služba TIPS primárnou a cenovo veľmi dostupnou.

Autor: Ammado.sk

Kopírovanie článku ako aj jeho častí je povolené len s uvedením autorského zdroja: https://www.ammado.sk

Najnovšie články

Prečítajte si ako prví, čo je nové

Esencie alebo esenciálne oleje sú komplexnou zmesou aromatických látok, ktoré sú zodpovedné za vôňu kvetov. Majú mnohé farmakologické účinky, a preto tvoria základ aromaterapie, ale používajú sa aj v parfumérii a kozmetike, vo farmaceutickom priemysle a v potravinárskom, liehovarníckom a cukrárenskom priemysle.

V tomto článku si vysvetlíme, ako vlastne fungujú pevné disky (HDD) a SSD. Tieto dva typy úložísk fungujú na odlišných princípoch, z čoho vyplývajú rozdiely vo výkone a spoľahlivosti.