Denný režim odsúdeného v Dubnici nad Váhom kde sedí aj Baštrnák

Na nákupy len vo štvrtok. Dvakrát za týždeň sprcha a budíček o piatej ráno. Takto teraz vyzerá denný režim odsúdeného, ktorý si svoj trest odpykáva v Dubnici nad Váhom.

Už o 05:00 musia odsúdení vstávať. Budí ich pritom kolega odsúdený, ktorý je členom takzvanej samosprávy. (Odsúdení spolupracujúci za disciplinárne odmeny ako pochvaly, balíky, mimoriadne návštevy a pod.) Po budíčku už nesmie nikto spať inak mu hrozí disciplinárny trest. O 07:00 je sčiták (apel). Odsúdení si musia nastúpiť vonku a to za každého počasia. Všetkých spočítajú manuálne a v prípade, že im číslo nesedí, sčiták sa opakuje. 07:15 raňajky a to rovnako s nástupom vonku za každého počasia. (Ak je odsúdený zaradený do práce, čo je asi 80% zo všetkých, musí na raňajky už 05:45). Tí, čo pracujú, odchádzajú makať a tí ostatní majú voľno. Sprchovať sa môžu dvakrát do týždňa a to všetci okrem spolupracujúcich a tých, čo majú zdravotné úľavy. Televízor si nemôže nikto pustiť len tak. Na všetko existuje časový harmonogram a tak im ostáva kniha a rádio. Na každej cele vládne veliteľ izby (spolupracujúci), práve tento má na starosti aj zapínanie a vypínanie TV. Nikto iný to urobiť nesmie.

Nákupy len vo štvrtok

Do kantíny sa chodí vo štvrtok. Je vraj predražená a kedže väčšina odsúdených zarobí za celý mesiac pár drobných, kupujú tabakové šulce a obyčajnú kávu. Odsúdení prominenti majú svoj limit. Zo zákona viac v kantíne ako cca 500 EUR za mesiac utratiť nemôžu. Telefonovať môže odsúdení každý deň, no len 20 minút. Stále musí pri sebe nosiť takzvanú identifikačnú kartičku pretože v opačnom prípade by bol disciplinárne potrestaný.

Návštevy

Zo zákona sú návštevy raz do mesiaca. Na návštevu môže prísť za odsúdeným jedine priama rodina (bratranec, či sesternica iba za disciplinárnu odmenu). Pred každou návštevou sú odsúdení predvedení do špeciálnej miestnosti kde sa jeden vedľa druhého musia vyzliecť do hola a pri osobnej prehliadke sa otočiť chrbtom k referentovi a urobiť hlboký drep. Túto špeciálnu osobnú prehliadku musia odsúdení podstúpiť aj po ukončení návštevy.

Aj takýto je život odsúdených v Dubnici nad Váhom kde si momentálne odpykáva trest aj Baštrnák.

Najnovšie články z magazínu

Prečítajte si, čo je nové


Esencie alebo esenciálne oleje sú komplexnou zmesou aromatických látok, ktoré sú zodpovedné za vôňu kvetov. Majú mnohé farmakologické účinky, a preto tvoria základ aromaterapie, ale používajú sa aj v parfumérii a kozmetike, vo farmaceutickom priemysle a v potravinárskom, liehovarníckom a cukrárenskom priemysle.

V tomto článku si vysvetlíme, ako vlastne fungujú pevné disky (HDD) a SSD. Tieto dva typy úložísk fungujú na odlišných princípoch, z čoho vyplývajú rozdiely vo výkone a spoľahlivosti.