Čo je to kontokorent

Kontokorent čiže kontokorentný úver je úverový produkt, ktorý svojim klientom ponúka každá banka. Často je kontokorent ponúkaný inhneď pri otvorení bežného účtu, alebo kedykoľvek na požiadanie. O čo ide? Laicky povedané, kontokorent umožňuje klientovi "ísť na bankovom účte do mínusu". Je to taká stála finančná rezerva, ktorú má klient k dispozícii k svojmu bežnému účtu. Nemusí ju samozrejme vôbec využiť a v tom prípade za ňu neplatí nič navyše. Akonáhle človek potrebuje, môže kontokorent čerpať a nemusí banke nijako dokladať účel čerpania kontokorentného úveru. Skrátka každému z nás sa môže stať, že pár dní pred výplatou sa vyskytne neplánovaný výdavok a my zrovna nemáme na účte peniaze.

Ako kontokorent funguje

Kontokorent je veľmi jednoduchý úverový produkt. Funguje to tak, ako by nám banka ponúkla kôpku peňazí, z ktorej si môžeme podľa potreby požičiavať a podľa svojich možností zase splácať, a to bez pevných termínov či pevne stanovených splátok. Potrebujete peniaze na pár dní do výplaty? Nie je nič jednoduchšie, než siahnuť po kontokorentu. Ako sa kontokorentný úver čerpá? Jednoducho vyberiete peniaze na svojom účte do mínusu a je to. Samozrejme musíte mať vopred podpísanú zmluvu o kontokorentnom úvere. Ale ako sme už uvádzali vyššie, nie je to takmer vôbec žiadny problém. Kontokorent banka ponúkne rada každému klientovi, ktorý má aspoň nejaký pravidelný príjem. Niektoré banky dokonca ponúkajú kontokorent študentom. Je to vlastne taká malá pôžička.

Najnovšie články z magazínu

Prečítajte si, čo je nové


Esencie alebo esenciálne oleje sú komplexnou zmesou aromatických látok, ktoré sú zodpovedné za vôňu kvetov. Majú mnohé farmakologické účinky, a preto tvoria základ aromaterapie, ale používajú sa aj v parfumérii a kozmetike, vo farmaceutickom priemysle a v potravinárskom, liehovarníckom a cukrárenskom priemysle.

V tomto článku si vysvetlíme, ako vlastne fungujú pevné disky (HDD) a SSD. Tieto dva typy úložísk fungujú na odlišných princípoch, z čoho vyplývajú rozdiely vo výkone a spoľahlivosti.