Ako požiadať o príspevok pri narodení dieťaťa + vzory žiadostí

Každá matka, ktorej sa narodí dieťa má zo zákona právo žiadosť o príspevok s názvom "príspevok pri narodení dieťaťa". (Slovom každá sa rozumie aj taká, ktorá už deti má). Peniaze jej majú poslúžiť na základnú výbavu ako je kúpa kočíku, postieľky, oblečenia a iných potrebných vecí alebo na ich refundáciu. Príspevok musí byť matke vyplatený do jedného mesiaca od podania žiadosti. Prevažnej väčšine sa tento príspevok vypláca v klasickom termíne od 15 - 20 dňa v mesiaci.

Aktuálna výška príspevku

Príspevok na dieťa, ktoré sa vám narodí je rozdelený na dve časti.

Matka dieťaťa, ktoré dovŕši 28 deň života, má nárok na 829,86 EUR.

Matka dieťaťa, ktoré žiaľ nedovŕši 28 deň života, má nárok na 151,37 EUR

Ak máte to šťastie, že sa vám narodia dvojčatá alebo nebodaj trojčatá, či viac :-) a všetky detičky sa dožijú 28 dňa života, štát vám dá "špeciálny bonus" 75,69 EUR na každé dieťa zvlášť. Samozrejme aj so základným príspevkom. Napríklad za trojčatá by ste v takom prípade dostali 3X 829,86 EUR + bonus 3X 75,69 EUR, čo by predstavovalo príspevok vo výške 2716,65 EUR.

Kto príspevok dostane určite

Každá matka, ktorá má trvalý pobyt a bydlisko na Slovensku a tiež navštevovala gynekológa minimálne od 4 mesiaca tehotenstva. Tým bydlisko sa rozumie, že treba úradu nejakým spôsobom dokázať, že na Slovensku aj skutočne žijete a nechodíte sem len na víkendy. Ako dôkaz postačuje vyplnenie a podpísanie vyhlásenie o bydlisku k príspevku pri narodení dieťaťa. Poslednou podmienkou je registrácia vášho bábätka u detského lekára (pediatra).

Komu príspevok nedajú?

Matkám, ktoré sa nestarajú o tehotenstvo alebo dieťaťa sa nejakým spôsobom zbavili. Tento článok nieje venovaný tejto skupine matiek. Príslušné informácie si treba preštudovať na príslušnom úrade.

Čo budete potrebovať?

  • Rodný list dieťaťa (originál aj kópiu) alebo úradný preklad rodného listu dieťaťa alebo iného obdobného dokumentu o narodení dieťaťa vydaného v cudzom štáte, dohodu o poskytovaní všeobecnej ambulantnej starostlivosti o dieťa a vyhlásenie o bydlisku.
  • V prípade, ak žiadateľka je maloletá matka, musí predložiť rozhodnutie súdu o priznaní rodičovských práv a povinností.
  • Ak matka dieťaťa zomrela alebo bolo po matke vyhlásené pátranie alebo bolo dieťa zverené do výchovy otca, bude žiadateľom o príspevok otec, ktorý predloží úmrtný list matky alebo potvrdenie z polície alebo rozhodnutie súdu o zverení do jeho výchovy. V uvedených prípadoch nieje potrebné potvrdenie lekára - gynekológa.

Kam podať žiadosť o príspevok?

Žiadosť dostanete do rúk automaticky pri vydaní rodného listu dieťaťa. Ak ju stratíte, môžete si ju aj stiahnuť (odkaz nižšie). S vypísanou žiadosťou a ostatnými tlačivami zájdete osobne na oddelenie služieb pre občanov známe pod skratkou OSO. Žiadosť tiež môžete podať elektronicky. K tomuto kroku je však potrebné mať aktívny elektronický podpis. Výplatcom príspevku je Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny.

Náklady spojene s vybavením príspevku

Celý proces vybavenia príspevku by mal byť samozrejme bezplatný. Počítajte však s možným poplatkom u detského lekára za vyplnenie potrebného potvrdenia. Vždy záleží na samotnom lekárovi, či si tak jednoduché potvrdenie nechá aj zaplatiť.

Ako vyzerajú potrebné dokumenty

Prehľad potrebných dokumentov a možnosť ich stiahnutia nájdete pod každým obrázkom. Neviete si rady alebo máte špecifické otázky? Opýtajte sa úradníkov. Sú povinní zodpovedať vám akúkoľvek otázku. Volajte na linku sekcie sociálnych vecí a rodiny UPSVR 02/20 455 921

Vzor žiadosti o príspevok pri narodení dieťaťa

Najnovšie články

Prečítajte si ako prví, čo je nové

Esencie alebo esenciálne oleje sú komplexnou zmesou aromatických látok, ktoré sú zodpovedné za vôňu kvetov. Majú mnohé farmakologické účinky, a preto tvoria základ aromaterapie, ale používajú sa aj v parfumérii a kozmetike, vo farmaceutickom priemysle a v potravinárskom, liehovarníckom a cukrárenskom priemysle.

V tomto článku si vysvetlíme, ako vlastne fungujú pevné disky (HDD) a SSD. Tieto dva typy úložísk fungujú na odlišných princípoch, z čoho vyplývajú rozdiely vo výkone a spoľahlivosti.