7 SKVELÝCH LIEKOV NA HEMOROIDY, KTORÉ SI MÔŽETE ĽAHKO PRIPRAVIŤ DOMA

Na zmiernenie príznakov a rýchlejšie vyliečenie vonkajších hemoroidov možno použiť niektoré domáce prostriedky, ktoré dopĺňajú liečbu indikovanú lekárom. Dobrým príkladom sú sedacie kúpele s gaštanovou alebo vilanovou masťou, ale existujú aj iné riešenia, ktoré môžu pomôcť, napríklad jesť viac vlákniny, cesnaku, echinaceu alebo kapsuly Psyllium.

V boji proti vnútorným hemoroidom sú dobrou voľbou aj kapsuly s cesnakom a echinaceou, ale tieto domáce postupy by nemali nahrádzať liečbu indikovanú lekárom, ktorá môže zahŕňať používanie liekov proti bolesti, mastí alebo balzamov.

1. Kúpeľ s gaštanom konským

Gaštan konský je jednou z najlepších vedecky overených prírodných zložiek na liečbu vonkajších hemoroidov, pretože obsahuje vlastnosti, ktoré zlepšujú krvný obeh. Okrem toho je pagaštan konský bohatý na escín, typ saponínu, ktorý má silný protizápalový účinok, ktorý rýchlo zmierňuje bolesť a nepohodlie.

Zloženie

  • 60 gramov kôry pagaštanu konského;
  • 2 litre vriacej vody.

Ako si ho pripravíte

Zmiešajte ingrediencie a nechajte variť ďalších 12 minút. Potom to nechajte vychľadnúť, preceďte a zmes nalejte do misky. Nakoniec musíte sedieť vo vode 20 minút, samozrejme, bez spodnej bielizne. Táto domáca liečba by sa mala opakovať vždy, keď je to potrebné, najmenej 5 dní.

Gaštan konský sa môže užívať aj vo forme kapsúl. Na dosiahnutie najlepších výsledkov by sa malo užívať približne 300 mg dvakrát denne, ale liečba sa môže vykonávať aj 40 mg trikrát denne.

2. Kúpeľ s cyprusom

Cyprus má upokojujúce a antimikrobiálne vlastnosti, ktoré pomáhajú zmierniť bolesť a zmierniť hemoroidy.

Zloženie

  • 1,5 litra vriacej vody
  • 8 kvapiek cyprusového esenciálneho oleja.

Ako si ho pripravíte

Kvapky cyprusového esenciálneho oleja dajte do horúcej vody a dobre premiešajte. Keď je teplota vody príjemná, mali by ste sa posadiť do lavoru, umývadla alebo malej vaničky a zostať tam aspoň 20 minút, aby kúpeľ mala svoj účinok.

Ďalšou možnosťou použitia tohto esenciálneho oleja je nakvapkať 2 až 3 kvapky do iného rastlinného oleja, napríklad do mandľového oleja alebo olivového a aplikovať priamo na danú oblasť. čistý cyprusový esenciálny olej by sa nemal aplikovať priamo na pokožku, pretože môže spôsobiť popáleniny.

3. Domáca masť z kôry Hamamelu virgínskeho

Hamamel virgínsky (Hamamelis alebo Čarodějnická láska) je ďalšou rastlinou s vynikajúcimi protizápalovými a upokojujúcimi účinkami, ktoré pomáhajú výrazne zmierniť príznaky hemoroidov. Dobrým spôsobom použitia Hamamelu virgínskeho je výroba domácej masti:

Zloženie

  • 60 ml tekutého parafínu;
  • 4 polievkové lyžice villonskej kôry;
  • 60 ml glycerínu.

Ako si ju pripravíte

Dajte parafín a kôru z Hamamelu virgínskeho do hrnca a nechajte 5 minút variť. Potom to preceďte a pridajte 30 ml glycerínu. Dajte to do nádoby s viečkom a uchovávajte v chladničke. Používajte denne, kedykoľvek je to potrebné, približne 1 mesiac.

4. Kúpeľ s epsomskou soľou

Epsomskú soľ možno použiť aj pri liečbe hemoroidov, pretože výborne zmierňuje zápal a možno ju ľahko pridať do vody. Okrem toho, že teplá voda stimuluje normálnu činnosť čriev, táto domáca liečba má aj silnú protizápalovú zložku, ktorá sa uvoľňuje zo solí.

Zloženie

  • 2 až 3 polievkové lyžice Epsomskej soli;
  • 2 litre vriacej vody.

Ako si ho pripraviť

Soľ miešajte vo vode, kým sa nerozpustí. Potom ju nechajte zohriať a vylejte do lavoru, umývadla alebo malej vaničky a aplikujte sedací kúpeľ asi 15 až 20 minút. Tento kúpeľ môžete opakovať 2 až 3-krát denne.

Lieky na vnútorné hemoroidy

Liečba vnútorných hemoroidov môže byť zložitejšia, pretože je k dispozícii len málo domácich liečebných postupov. Niektoré kapsule a potraviny však pomáhajú zlepšiť príznaky tým, že optimalizujú krvný obeh alebo funkciu čriev:

5. Kapsuly cesnaku

Každodenné užívanie kapsúl cesnaku pomáha posilniť črevný cievny systém a uľahčuje prietok krvi, čo prináša úľavu od bolesti a nepohodlia a znižuje výskyt nových hemoroidov.

Odporúčaná denná dávka cesnakových kapsúl je 600 až 1200 mg denne rozdelených do 2 až 3 dávok. Dávkovanie by sa však malo vždy prispôsobiť každému človeku individuálne a najlepšie po konzultácii s lekárom.

Okrem kapsúl má podobné účinky aj zvýšená konzumácia cesnaku, takže ďalšou dobrou prírodnou možnosťou je používať cesnak vždy, keď je to možné.

6. Potraviny bohaté na vlákninu

Ďalšou vynikajúcou stratégiou na zmiernenie bolesti spôsobenej vnútornými hemoroidmi je zmäkčenie stolice konzumáciou väčšieho množstva vlákniny a pitím väčšieho množstva vody.

Medzi potraviny, ktoré uvoľňujú črevá, patrí kivi, sušené slivky, papája a tekvicové semienka. Okrem vypitia aspoň 8 pohárov vody denne sa odporúča prijať približne 25 gramov vlákniny pre ženy a 38 gramov pre mužov.

Ďalším spôsobom konzumácie vlákniny je pridanie 1 polievkovej lyžice Psyllia do jedla. Ide o vysoko rozpustnú vlákninu, ktorú možno zakúpiť v lekárňach a v niektorých drogériách.

7. Užívajte kapsule s echinaceou

V prípade veľmi bolestivých zapálených hemoroidov môžu byť prirodzeným riešením kapsuly s echinaceou, ktoré majú protizápalové, antibiotické a imunostimulačné účinky a zmierňujú bolesť, pomáhajú liečiť infekciu a dokonca posilňujú imunitný systém.

Najnovšie články

Prečítajte si ako prví, čo je nové

Esencie alebo esenciálne oleje sú komplexnou zmesou aromatických látok, ktoré sú zodpovedné za vôňu kvetov. Majú mnohé farmakologické účinky, a preto tvoria základ aromaterapie, ale používajú sa aj v parfumérii a kozmetike, vo farmaceutickom priemysle a v potravinárskom, liehovarníckom a cukrárenskom priemysle.

V tomto článku si vysvetlíme, ako vlastne fungujú pevné disky (HDD) a SSD. Tieto dva typy úložísk fungujú na odlišných princípoch, z čoho vyplývajú rozdiely vo výkone a spoľahlivosti.