S exekútorom sa dá vybabrať! Matky prišli ako na to

Slovenské mamičky prišli na trik ako vybabrať s exekútorom. Postup je prekvapivo jednoduchý a účinný. Exekútor totiž môže zablokovať bankový účet len dlžníkovi a ak je účet vedený na iné meno, nemá oprávnenie požadovať jeho blokovanie. V tomto článku vám prinášame detailný postup, ktorý matky šíria na sociálnych sietiach.

Detský účet proti exekúcii
Detský účet proti exekúcii

Na detský účet exekútor nemôže siahnuť

Trik spočíva v tom, že ak v rodine nastane situácia, že ich kontaktuje exekútor zaslaním exekučného príkazu, rodičia a často krát matky založia v banke účet na meno dieťaťa, na ktorý si potom nechávajú posielať všetok príjem. Exekútor nemôže zo zákona dať zablokovať bankový účet tomu, kto nieje "povinnou" osobou t.j. nieje dlžníkom alebo spoludlžníkom. A tak na detský účet nemôže siahnuť. Založenie takéhoto účtu je pritom veľmi jednoduché a rýchle.

Disponent nieje dôvod na obstavenie bankového účtu

Exekútor nesmie bankový účet zablokovať a to ani v prípade ak sa disponentom detského účtu stane priamo dlžník. Ten môže účet veselo využívať bez akéhokoľvek strachu. Dôležité je vždy, na koho meno je účet v banke vedený. Majiteľ účtu (v tomto prípade dieťa) a disponent (v tomto prípade rodič) nieje to isté.

Detský účet je možné otvoriť už od narodenia

Takmer všetky banky na Slovensku ponúkajú detské účty a takmer všade úplne zadarmo alebo za symbolickú cenu 1 EUR. Dieťa môže mať vedený v banke účet už od narodenia, no k platobnej karte sa dostane až najskôr v 6 rokoch (ČSOB). Denný limit pri výbere z bankomatu sa pohybuje od 20 do 200 EUR.

Prehľad niektorých detských účtov, do ktoré nesmie exekútor blokovať

ČSOB

  • Detský balík sloník - platobná karta od 6 rokov - cena 1 EUR

mBank

  • mKonto pre deti - platobná karta od 8 rokov - 0 EUR

Fio banka

  • Osobný účet pre deti - platobná karta od 8 rokov - 0 EUR

Prima Banka

  • Detský účet - platobná karta od 8 rokov - 0 EUR

Táto metóda je účinná, no nič nemení na fakte, že exekúcia dlžníkovi beží ďalej, ako aj náležité náklady spojené s exekúciou. Z ekonomického hľadiska je teda zbavenie sa dlhu v čo najkratšom čase racionálnejšiu voľbou. Ak dlžník nemá finančné prostriedky na vyplatenie exekúcie alebo jej splácanie, môže požiadať o osobný bankrot. Veľkou nevýhodou pre ľudí s exekúciou je aj nemožnosť získať výhodnú pôžičku a tak sú odkázaný len na pôžičky pre ľudí s exekúciou, ktoré majú kvôli rizikovosti väčšie poplatky.