Ako dlho trvá vymazanie z úverového registra dlžníkov

Ak ste sa dostali do situácie, že sa vaše osobné údaje ocitli v úverových registroch, majte sa na pozore. V dnešnom článku vám prezradíme ako sa z nich dostať a koľko času vám to zaberie.

Úverový register
Úverový register

Každému z nás sa môže stáť, že sa ocitne jednom z úverových registrov. Rovno na úvod vám prezradíme, že banky majú až 90 dňovú lehotu na to, aby vás z neho vymazali. Nie všetko je také jednoduché ako to na prvý pohľad vyzerá.

Najčastejšie kvôli hypotéke

Najčastejším dôvodom pre vyžiadanie si výpisu z úverového registra je žiadosť o hypotéku. Samozrejme najčastejšie zo strany samotného klienta. Zo strany bánk a nebankových subjektov je týmto dôvodom klasický spotrebiteľský úver resp. pôžička. Ak vám úver zamietnu z dôvodu, že vás našli v registri, častokrát vám tento dôvod prezradia a vám už potom nič iné nezostáva len zájsť do spoločností, ktoré takéto registre spravujú a požiadať o výpisy.

Pripravte sa na poplatky

Nič nieje zadarmo a to ani v prípade výpisov z úverových registrov. Celé vás to vide na pár desiatok EUR a pokiaľ potrebujete financovanie urýchliť, priplatíte si za expresné vydanie. Detailný článok o poplatkoch a postupe podania žiadosti o výpis z registra sme publikovali už v minulosti a môžete si ho prečítať po kliknutí na tento odkaz.

Pred výmazom treba všetko vyplatiť

Lenže pozor. Akákoľvek uvedená dlžná čiastka je prakticky vždy neaktuálna. Skôr ako sa rozhodnete svoj dlh vyrovnať, musíte kontaktovať veriteľa, u ktorého máte dlh. Často krát sa totiž stáva, že vám k dlžnej istine pribudnú aj poplatky spojené s vymáhaním dlhu, alebo sa pripočítajú úroky za chýbajúce obdobie.

Po vyplatení musíte tlačiť

Aktivitu na vymazanie záznamu z úverového registra musíte jednoznačne vyvíjať v prvom rade vy. Choďte do banky a žiadajte o expresný výmaz. Rovnako tlačte aj na banku, u ktorej žiadate o nový úver alebo hypotéku. Banky totiž majú čas a to až neuveriteľné tri mesiace.

Naša rada:
K urýchleniu výmazu z úverového registra môžete použiť aj možný dôvod na zrušenie osobného účtu. Ak máte vedený účet v banke, ktorá vás do registru zapísala, použite zrušenie účtu ako možnosť v prípade, že banka nebude akceptovať vašu snahu o čo najrýchlejšie zmazanie.